zondag 16 december 2007

Pathanen in Pakistan verenigen zich in de Tehrik Taliban-e-Pakistan onder Baitullah Mehsud

Etnisch Pathaanse leiders die zich in het noordwesten van Pakistan tot de Taliban rekenen, hebben in Wana een gezamenlijk front opgericht. Ze noemen hun strijdgroep Tehrik Taliban-e-Pakistan, de Taliban-beweging van Pakistan.

Dit hebben Pakistaanse kranten zaterdag gemeld. De TTP, in het Engels Taliban Movement of Pakistan (TMP) zegt te vechten tegen het Pakistaanse leger en tegen de troepen van de NAVO in het naburige Afghanistan.

Veertig Taliban-leiders uit het Federaal Bestuurde Stammengebied en enkele normaal door de regering bestuurde gebieden uit de Noordwest Grensprovincie besloten de beweging in Wana op te richten.

De TTP wordt geleid door de krijgsheer Baytula Mehsud uit Zuid-Waziristan, een commandant die zich emir noemt, aldus de Pakistaanse krant Dawn.


De Afghaanse Taliban worden gevormd door voornamelijk leden van de stam van de Pathanen uit zowel Afghanistan als Pakistan.

Durand-Lijn
De Pathaanse bevolkingsgroep werd aan het eind van de negentiende eeuw gescheiden door een grens die door de Britten tussen Pakistan en Afghanistan werd getrokken, de zogenoemde Durand-Lijn.

Maar deze grens werd nooit door Afghaanse leider erkend, ook niet door de Taliban, en ook niet door de regering van Hamid Karzai.

De Taliban veroverden halverwege de jaren negentig vrijwel heel Afghanistan. Alleen in het noorden boden nog krijgsheren weerstand.

Ze vestigden er een bewind dat ze als strikt islamitisch presenteerden. De Taliban werden in Afghanistan eind 2001 ten val gebracht door Amerikaans militair ingrijpen na de aanslagen van 11 september omdat ze onderdak boden aan Osama bin Laden, die de leider is van het netwerk Al-Qaida.

Veel Taliban zochten toen hun toevlucht in het federaal bestuurde stamgebied van de Pathanen in noordwestelijk Pakistan.

De TTP is volgens Dawn vrijdag opgericht in de roemruchte en ontoegankelijke streek Waziristan. Daar strijden al zeker zeventig jaar lang jihadisten voor hun autonomie.

De jihadisten zijn strijders van een jihad, een islamitische heilige oorlog, en worden ook wel mudjaheddien genoemd.

Prominente Talibanleiders en figuren van het netwerk al-Qaeda zouden een schuilplaats in Waziristan hebben gevonden. Er zouden zich strijders uit Oezbekistan en uit Arabische landen bij hen hebben aangesloten.

Verdrag
Eerder hadden leiders in het Federaal Bestuurde Stammengebied van Pakistan in september 2006 het op een akkoord gegooid met het Pakistaanse leger om elkaar niet aan te vallen.

De Pakistaanse president Musharraf kreeg hierover veel kritiek te verduren van voornamelijk de Britten en de Amerikanen. Die vonden dat hij niet hard genoeg optrad tegen militanten in de grensstreek, wat door Musharraf werd ontkend.

Rode Moskee
Na de bestorming van de Rode Moskee in juli 2007 hebben de stamleiders hun verbond met Pakistan verbroken en voeren ze aanvallen en aanslagen uit op het Pakistaanse leger.

Dit doen ze niet alleen in het stammengebied zelf, maar ook de stad Rawalpindi, waar het hoofdkwartier van het leger van Pakistan is gevestigd, heeft de laatste maanden aanslagen te verduren gekregen.

Voor de Taliban betekent dit nu dat ze er opnieuw een geduchte tegenstander bij hebben, en op twee fronten strijden. In Afghanistan, tegen de Afghaanse regering en de buitenlandse troepenmacht en opnieuw tegen het leger van Pakistan.

Wana
Veertig Taliban-leiders van het Federaal Bestuurde Stammengebied en enkele normaal door de regering bestuurde gebieden uit de Noordwest Grensprovincie besloten de beweging in Wana op te richten.

Het gaat om leiders van zeven stammengebieden, zes regio’s uit de Grensgebieden en uit de Noordwest Grensprovinciegebieden Swat, Kohistan, Buner, Dir, Malakand, Kulachi, Bannu, Lakki Marwat, Tank and Di Khan

Ze willen de sharia wetgeving afdwingen, zich verenigen tegen de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan en een defensieve jihad voeren tegen het Pakistaanse leger.

Ze eisen dat de militaire operatie van Pakistan tegen opstandelingen in het district Swat stopt. Anders zullen ze met een reactie komen.

De Pakistaanse krant Daily Times zegt dat “experts” in de Verenigde Staten zeggen dat Al-Qaida op het punt kan staan om hun hoofdkwartier te vestigen in Yemen, omdat hun oude basis in Afghanistan bijna is verdwenen.

Ze hebben onvoldoende aandacht besteed aan de gang van Al-Qaida strijdkrachten, met inbegrip van Taliban en allerlei soorten buitenlanders, over de Durand-Lijn naar “onbestuurde ruimtes” in Pakistan.

Het kan de start van een separatistische mini-staat zijn die wordt geleid door een krijgsheer uit het stammengebied maar die orders ontvangt van Al-Qaida. Hoe eerder we dit verhinderen, hoe beter dat is, aldus de “experts” uit de Verenigde Staten.