woensdag 21 mei 2008

Vredesdeal tussen Pakistan en opstandelingen in Swat

De nieuwe regering van Pakistan heeft woensdag een vredesregeling gesloten met de opstandelingen in de Swat-vallei in het noorden van het land ondanks oproepen van de VS om druk uit te oefenen op islamistische rebellen. dat heeft de BBC gemeld.

De overeenkomst behelst de terugtrekking van Pakistaanse troepen en het instellen van de Sharia-wetgeving in het gebied, wat een eis was van de rebellen.

In het verdrag is afgesproken dat de Taliban al hun trainingscentra voor zelfmoordaanslagen sluiten en hun militante activiteiten staken. Ze zullen geen veiligheidstroepen meer aanvallen.

De militanten hebben ook beloofd dat ze geen meisjesscholen aanvallen, muziekwinkels en kapperszaken. Dit zijn allemaal doelwitten van islamistische hardliners in het gebied.

Eerder dit jaar had de hoogste Taliban-leider, Mullah Muhammad Omar, de Taliban in Pakistan al opgedragen om de strijd in Pakistan te stoppen en zich te concentreren op Afghanistan.

Pakistan wordt al een jaar geconfronteerd met gewelddadigheden nadat stammenleiders in het noordwesten van het land een verdrag met de regering hadden verbroken nadat vorig jaar zomer militairen een bloedig eind maakten aan de bezetting van de Rode Moskee in Islamabad.

Pakistan wordt door de VS zwaar onder druk gezet om op te treden tegen bases van opstandelingen die de Taliban steunen in het grensgebied met Afghanistan. Pakistan lijkt zo mee te worden gesleurd in de oorlog in Afghanistan.

Vorige week werd er een aanval uitgevoerd met raketten van een onbemand vliegtuig op Pakistaans grondgebied. Het vermoeden bestaat dat er buitenlandse troepen achter deze aanval zitten die vanuit Afghanistan aanvallen uitvoeren.