De Taliban-beweging in Pakistan heeft de regering gedreigd om opnieuw zelfmoordaanslagen te gaan plegen als de militaire acties in het noordwesten van het land niet stoppen.
Dat heeft een woordvoerder van de militante islamistische beweging dinsdag gezegd.
Bij gevechten in de onrustige Swat-vallei in de Noordwest Grensprovincie zijn deze week al meer dan 130 doden gevallen. 25 soldaten van het leger werden bovendien ontvoerd.
De laatste week zijn volgens de BBC, die zich baseert op cijfers van het Pakistaanse leger, minstens 94 militanten, 14 soldaten en 28 burgers gedood in de noordwestelijke Swat-vallei. Onder de soldaten worden drie leden van de geheime dienst ISI gerekend.
Het leger zegt over de cijfers over de dode militanten te beschikken door constant hun radioberichten af te luisteren. Het leger zegt binnenkort een alles overweldigend offensief tegen de militanten te beginnen in Swat.
Twee maanden terug was er nog een vredesovereenkomst met de geestelijke leider in het gebied, Mullah Fazlullah, gesloten. Fazlullah sympathiseert met de Taliban.
In de vredesovereenkomst werd bepaald dat de militanten het gezag van de centrale overheid in Islamabad zouden erkennen.
Daarvoor zouden er gevangenen worden vrijgelaten en werden er toezeggingen gedaan over de uitvoering van de Sharia wetgeving volgens deze Fazlullah.
Volgens de Taliban heeft de overheid zich niet aan de afspraken gehouden en willen dat de regering de troepen terugtrekt uit de vallei. Daarom wordt nu opnieuw gedreigd met aanslagen.
De vredesovereenkomst tussen de Pakistaanse regering en opstandelingenleiders kreeg veel kritiek te verduren van de Verenigde Staten en westerse troepen in Afghanistan.
Hierdoor zouden de Taliban hun handen vrij hebben om zich op aanvallen in Afghanistan te richten. Het geweld in het oosten van Afghanistan was dit jaar al met 40 procent toegenomen.
Vorig jaar zeiden stamleiders in het noordwesten van Pakistan een verdrag met de regering op nadat de Rode Moskee in Islamabad door het leger was bestormd. Bij zelfmoordaanslagen en andere gewelddadigheden kwamen daarna meer dan 1.000 mensen om het leven.
Maar de nieuwe Pakistaanse regering wilde eerder dit jaar tot vrede komen via gesprekken en wederopbouw. Dit is dus nog niet gelukt.